2021 m. liepos 05 d. 10.00 val. Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataro Zigmo Vaišvilos ir referendumų iniciatyvinių grupių narių spaudos konferencija Seime „Kova už konstitucinę referendumo teisę“ (Numatoma tiesioginė transliacija)

2021 m. liepos 05 d. 10.00 val. Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataro Zigmo Vaišvilos ir referendumų iniciatyvinių grupių narių spaudos konferencija Seime „Kova už konstitucinę referendumo teisę“

Spaudos konferencijoje dalyvauja referendumo iniciatyvinių grupių atstovai Nendrė Černiauskienė, Tauras Jakelaitis ir narys Audrius Nakas

 

Š.m. birželio 29 dieną Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) įregistravo piliečių referendumo iniciatyvą dėl Lietuvos Respublikos Konstitucijos 9 ir 147 straipsnių keitimo dėl 300000 rinkėjų parašų skaičiaus referendumui paskelbti sumažinimo iki 100000, tačiau jau š.m. liepos 1 d. atsisakė išduoti pačios VRK š.m. birželio 29 d. jau patvirtintus lapus piliečių parašams rinkti ir suteikti prieigą šiems parašams rinkti elektroniniu būdu.

Antroji referendumo iniciatyva – siūlymas priimti konstitucinį įstatymą dėl Seimo rinkimų, kad užtikrinti Konstitucijos 55 straipsnio reikalavimą dėl lygios Seimo narių rinkimų teisės dėl mišrios rinkimų sistemos (vienmandatės ir daugiamandatė rinkimų apygardos). Todėl Seimo rinkimus siūloma organizuoti tik 141 vienmandatėje apygardoje. Po šio konstitucinio įstatymo priėmimo būtų skelbiami pirmalaikiai Seimo rinkimai pagal pakeistą rinkimų sistemą.

Š.m. birželio 29 d. VRK atsisakė registruoti šią antrąją piliečių iniciatyvą. Dėl šio VRK sprendimo piliečių iniciatyvinė grupė teikia skundą Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.