2020 m. sausio 29 d. 11 val. Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataro Zigmo Vaišvilos ir LVT narės Nendrės Černiauskienės spaudos konferencija Seime „Žvalgybos įstatymo pataisos – Europos žmogaus teisių konvencijos ir Lietuvos Konstitucijos pažeidimai“ (papildyta pranešimu spaudai)

Pranešimas spaudai

2020 m. sausio 29 d. įvyko spaudos konferencija „Žvalgybos įstatymo pataisos – Europos žmogaus teisių konvencijos ir Lietuvos Respublikos Konstitucijos pažeidimai“. Spaudos konferencijos metu pristatyta Lietuvos visuomenės tarybos kreipimasis į Lietuvos Respublikos Prezidentą, Seimo pirmininką ir Ministrų Pirmininką, Seimo narius. Kreipimasis dėl Lietuvos Respublikos Prezidento teiktų Žvalgybos įstatymo pataisų projekto, apimančio ir 9 straipsnio prieštaringas nuostatas Seimui, taip pat Lietuvos politinių partijų ir visuomeninių judėjimų ir organizacijų lyderių strateginės platformos “Susitelkimo” peticija Lietuvos Respublikos Seimui ir Vyriausybei, su atitinkamais reikalavimais.

Signataras Zigmas Vaišvila akcentavo, kad minėtas pateiktas Žvalgybos įstatymo pataisų projektas ir susiklosčiusios jo pateikimo aplinkybės įpareigoja Lietuvos Respublikos Prezidentą, Seimą ir vyriausybę kreiptis į Generalinę prokuratūrą dėl įstatymo rengėjų tikrųjų ketinimų – neteisėtai ir antikonstituciškai užvaldyti Lietuvos valstybę, ir, būtino, baudžiamojo proceso kontekste, turinio ir aplinkybių įvertinimo. Manoma, kad esant tokioms aplinkybėms, Lietuvos Respublikos Valstybės Saugumo Departamento ir Antrojo Operatyvinių Tarnybų Departamento prie Lietuvos Respublikos Krašto apsaugos ministerijos vadovai, kaip įstatymo projekto teikėjai, turi būti nedelsiant atleisti iš užimamų pareigų, nes tokia elgsena prarado pasitikėjimą ir pažeidė priesaiką Lietuvos Respublikos Konstitucijai.

Lyderių strateginės platformos „Susitelkimo“ atstovė, teisininkė dr. Nendrė Černiauskienė apžvelgė Europos ir Lietuvos teisės aktų reglamentavimo normų pažeidimus, apžvelgė subjektų sąrašą – į ką kėsinasi įstatymo projektas, bei kylančias grėsmes ir galimas pasekmes. Manoma, kad įstatymo pataisos kėsinasi į Tautos žmonių prigimtines teises ir laisves, suteikia pareigūnams besąlygiškas teises daryti poveikį fiziniams ir juridiniams asmenims, turėti teisę rinkti duomenis, iškreipti ekonominės rinkos sąlygas, užgniaužti laisvą spaudą ir įdarbinti monopolinę žiniasklaidą rinkti kompromituojančius duomenis apie bet kokius Lietuvos asmenis. projektą paruošę ir pateikę Lietuvos Respublikos Prezidentui asmenys pagal užimamas pareigas privalėjo suprasti visas aplinkybes, todėl manoma, kad, galimai tyčia pasikėsino įvykdyti nusikaltimus prieš valstybę.

Peticiją Lietuvos Respublikos Seimui ir Vyriausybei galima pasirašyti iki š.m. vasario 16 d.