REFERENDUMO INICIATYVINIŲ GRUPIŲ PRANEŠIMAS SPAUDAI „Dar vienas teismo įvartis į vartus referendumo priešininkams“

REFERENDUMO INICIATYVINIŲ GRUPIŲ
PRANEŠIMAS SPAUDAI

info@ltreferendumas.lt, www.ltreferendumas.lt

Dar vienas teismo įvartis į vartus referendumo priešininkams

2021 m. rugsėjo 09 d. Vilnius

Š.m. rugsėjo 9 d. Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) tenkino Piliečių referendumo iniciatyvinės grupės skundą ir įpareigojo Lietuvos Respublikos Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK) išnagrinėti Piliečių referendumo iniciatyvinės grupės prašymą dėl LRT eterio suteikimo iš esmės ir priimti sprendimą. Šia iniciatyva siekiama referendumo paskelbimo dėl referendumo inicijavimo kartelės sumažinimo nuo 300000 iki 100 000 piliečių parašų. VRK vilkino sprendimo priėmimą, tikėdamasi, kad pagal LVAT pirmininko Gintaro Kryževičiaus teikimą atnaujinus administracinę bylą, kurioje LVAT š.m. liepos 14 d. sprendimu įpareigojo VRK išduoti parašų rinkimo lapus ir suteikti prieigą elektroniniam pasirašymui, bus sulaukta kitokio teismo sprendimo. Parašų rinkimas vyksta nuo š.m. liepos 21 d.

Tačiau š.m. rugsėjo 9 d. sprendimu Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas dar kartą nurodė, kad š.m. birželio 29 d. VRK įregistravus šią Piliečių referendumo inicityvinę grupę buvo sukeltos teisinės pasekmės. Nors nebuvo įvykdytas Konstitucinio Teismo nutarimo tikslas, kad Seimas priimtų konstitucinį referendumo įstatymą, tačiau susidariusią teisės spragą konkrečiai situacijai spręsti ir siekiant apginti pareiškėjos konstitucines teises ir užtikrinti, kad referendumai vyktų vadovaujantis Konstitucijoje ir įstatymuose įtvirtintais demokratinių rinkimų principais, kaip ir 2021-07-14 LVAT sprendime, nutarė tiesiogiai taikyti Konstituciją. Teismas atkreipė dėmesį į tai, kad Vyriausiosios rinkimų komisijos įstatyme nors ir nėra nustatyti terminai, tačiau VRK nesuteikta teisė taikyti viešojo administravimo įstatymą, kuriuo VRK rėmėsi vilkindama priimti prašomą sprendimą. Nesant šiuo atveju specialaus reglamentavimo dėl analogiškų prašymų, kokį pateikė Piliečių referendumo iniciatyvinė grupė, ir atsižvelgiant į tai, kad 2021-07-14 sprendime LVAT nustatė pakankamai trumpą 6 mėnesių terminą šios iniciatyvos įgyvendinimui, teismas 2021-09-09 sprendimu konstatavo, kad VRK elgesys neatitinka gero administravimo, procedūros efektyvumo, asmens laisvių teisių prioriteto principų. Dėl to teismas ir panaikino VRK protokolinį sprendimą nepriimti sprendimo dėl prašymo suteikti LRT eterį ir įpareigojo VRK tokį sprendimą priimti.

Piliečių referendumo iniciatyvinė grupė sveikina LVAT teisėjus Arūną Dirvoną, Stasį Gagį ir Dalią Višinskienę dėl dar vieno principingo teismo sprendimo, kuriuo apgintos piliečių konstitucinės teisės, priėmimo. Dabartiniame Vyriausybės ir Seimo, teisėsaugos kasdieniame įstatymų ir Konstitucijos pažeidimų fone tai yra išskirtinės svarbos įvykis. 2021-09-09 LVAT sprendimas apsunkina ir, pagrįstai manome, daro neįmanomu 2021-07-14 LVAT sprendimo panaikinimą, kurio siekia šio teismo pirmininkas G. Kryževičius  savo 2021-07-19 teikimu dėl bylos atnaujinimo.

Mūšis dėl referendumo iniciatyvos konstitucinės teisės apgynimo tampa vienu svarbiausiu įvykių kovoje su Konstituciją kasdien pažeidžiančia Lietuvos valdžia, kurios baimė, kad Tauta gali pradėti valdyti šalį tiesiogiai, tapo milžiniška. Todėl būkime Lietuvos Respublikos piliečiais – aktyviai pasirašinėkime ir agituokime už Tautos teisę valdyti mūsų valstybę tiesiogiai.

Balsavimas elektroniniu būdu: https://www.rinkejopuslapis.lt/naujienos/-/naujiena/42588

Iniciatyvos rėmimas lėšomis – Gavėjas: Referendumas, bankas:  AB SEB BANKAS, a/s   LT13 7044 0901 0212 9174, mokėjimo paskirtis: AUKA referendumui ir asmens kodas.