2021 m. kovo 5 d. 11 val. Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataro dr. Zigmo Vaišvilos ir LR Seimo nario Dainiaus Kepenio spaudos konferencija Seime „Reikalavimai Vyriausybei dėl skiepų nuo COVID-19 ligos ”(Tiesioginė transliacija)

2021 m. kovo 5 d. 11 val. Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataro dr. Zigmo Vaišvilos ir LR Seimo nario Dainiaus Kepenio spaudos konferencija Seime „Reikalavimai Vyriausybei dėl skiepų nuo COVID-19 ligos ”

Spaudos konferencijoje dalyvauja Lietuvos visuomenės tarybos atstovė, Visuomenės ekstremalių situacijų lep vadovė dr. Nendrė Černiauskienė

Pranešėjai pristato neformalaus piliečių ir visuomeninių organizacijų SUSITELKIMO ir Visuomenės ekstremalių situacijų komisijos reikalavimus Lietuvos valdžiai dėl skiepų nuo COVID-19. Pateikiama medikų ir teisininkų paruošta informacija ir nuorodos į mokslinius šaltinius apie skiepus, kurie pradėti naudoti Lietuvoje. Šį reikalavimą pasirašo medikai, teisininkai, visuomenės atstovai, LR Vyriausybei jį teikia Lietuvos visuomenės taryba, signataras Zigmas Vaišvila ir LR Seimo narys Dainius Kepenis.

Išgąsdinti Lietuvos žmonės nėra tikri dėl Lietuvos valdžios skelbiamos statistikos dėl šios ligos, sprendimų, gąsdinimų ir veiksmų pagrįstumo, teisigumo. Pranešėjų nuomone, žmonės turi žinoti visapusišką informaciją apie tai ir priimti teisingus sprendimus. Lietuvos valdžia, visų pirma, privalo laikytis įstatymų.

Kadangi paskubomis ir beatodairiškai pradėti naudoti skiepai nuo COVID-19 ligos nėra įstatymų nustatyta tvarka leisti naudoti Lietuvoje, iš LR Vyriausybės reikalaujama:

  1. Įpareigoti Valstybinę vaistų kontrolės tarnybą prie LR SAM priimti pagrįstus sprendimus dėl visų į Lietuvos Respubliką naudojimui įvežamų vakcinų, skiepų ar kitų medikamentų dėl COVID-19 ligos tinkamumo naudoti Lietuvos Respublikoje.
  2. Sustabdyti visų į Lietuvos Respubliką naudojimui įvežamų vakcinų, skiepų ar kitų medikamentų dėl COVID-19 ligos naudojimą pacientams Lietuvos Respublikoje iki bus priimti Valstybinę vaistų kontrolės tarnybos prie LR SAM sprendimai dėl šių medikamentų tinkamumo.
  3. Valstybinei vaistų kontrolės tarnybai prie LR SAM priėmus sprendimus dėl į Lietuvos Respubliką naudojimui įvežamų vakcinų, skiepų ar kitų medikamentų dėl COVID-19 ligos tinkamumo, pacientų skiepijimą šiais medikamentais vykdyti LR įstatymų nustatyta tvarka, t.y. tik gydymo įstaigose prieš tai ištyrus konkretaus paciento būklę ir šeimos gydytojui parinkus tinkamą medikamentą.