Lietuvos Visuomenės Tarybos pranešimas spaudai, 2020-10-14

2020-10-14, Vilnius

Lietuvos Visuomenės Tarybos valdybos narys ir LR Seimo rinkimų politinės kampanijos dalyvis Stanislav Ladinskij pateikė skundą LR VRK reikalaudamas:

1. Netvirtinti balsavimo rezultatų vienmandatėje Panerių – Grigiškių rinkimų apygardoje Nr.11. St. Ladinskij nebuvo įregistruotas kandidatu, tačiau VRK apygardos rinkėjams išplatino bukletą, kuriame jis nurodytas kaip kandidatas su jo nuotrauka, duomenimis ir rinkimų programa. Pagrįstas abejones kelia ir pirmojo balsavimo turo skelbiama laimėtoja Tėvynės Sąjungos iškelta klaipėdietė Agnė Bilotaitė, pabijojusi bolotiruotis Klaipėdoje. Neįsivaiduojama, kad Panerių – Grigiškių apygardos rinkėjai, kurių didžiąją dalį sudaro lenkakalbiai piliečiai, balsuotų už nevietinę ir dar Tėvynės Sąjungos atstovę.
  2. LR VRK pirmininkės Lauros Matijošaitytės nušalinimo nuo veiklos ir kreipimosi į LR Seimą dėl jos atleidimo, nes L. Matijošaitytė 2020 m. spalio 11 d. vidurnakčio spaudos konferencijoje viešai patvirtino, kad LR VRK toleruoja išankstinio balsavimo pažeidimus, leidžiant balsuoti vienam rinkėjui net iki 4 kartų ir kontroliuojant jo balsavimus. Tuo LR VRK pažeidžia ir balsavimo slaptumo reikalavimą.
  3. Patikrinti pakartotinai išduotų balsavimo biuletenių išdavimo pagrįstumą, t.y. jų skaičiaus atitikimą rinkėjų, sugadinusių balsavimo biuletenius, prašymų skaičiui. Nustačius neatitikimus, reikalaujama nepripažinti balsavimo tais papildomais biuleteniais, kurie buvo išduoti be rinkėjų prašymų.
  4. Dėl nurodytų aplinkybių kreiptis į prokuratūrą.