2020 m. spalio 16 d. Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataro Lietuvos Visuomenės Tarybos valdybos pirmininko dr. Zigmo Vaišvilos ir valdybos narių Stanislavo Ladinskio ir Lietuvos liaudies partijos l.e.p. pirmininko Tauro Jakelaičio ir Lietuvos liaudies partijos rinkimų sąrašo vedančioji dr. Nendrės Černiauskienės pranešimas spaudai dėl 2020 m. LR Seimo rinkimų.

2020 m. spalio 16 d. Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataro Lietuvos Visuomenės Tarybos valdybos pirmininko dr. Zigmo Vaišvilos ir valdybos narių Stanislavo Ladinskio ir Lietuvos liaudies partijos l.e.p. pirmininko Tauro Jakelaičio ir Lietuvos liaudies partijos rinkimų sąrašo vedančioji dr. Nendrės Černiauskienės pranešimas spaudai dėl 2020 m. LR Seimo rinkimų.

Andriaus Martinkaus nuomone, tik 1/10 piliečių yra pasišventę  idealistai, kiti – prisitaikę prie sistemos. Tokie 2014 m. Žemės referendumo skaičiai. Sąjūdžio metais padėtis keitėsi, nes keitėsi padėtis – dauguma buvo pradėjusi keistis  ir prisitaikyti prie besikeičiančios padėties. O šiandien?

Sistema gan tvirtai suręsta, todėl su ja bekovojančių nedaug. Kova – tai veiksmas, ne tik pakalbėjimas.

Prieš šiuos Seimo rinkimus Lietuvos Visuomenės Taryba (LVT) bandė sutelkti partijas, besiskelbiančias nesisteminėmis. Nepavyko, matome rezultatus. Rinkimų metu LVT kreipėsi dėl bendrų veiksmų prieš akivaizdžius sistemos vykdomus pažeidimus, tačiau atsako sulaukta tik iš Lietuvos liaudies partijos (LLP) ir Kovotojų už Lietuvą sąjungos (KLS). Net Respublikos Prezidento atvirai vykdytam 11-os iš 17-os rinkimuose dalyvaujančių partijų protegavimui, panaudojant valstybės vadovo pareigas ir simbolinio pavadinimo Valdovų  rūmus , pasipriešinti išdrįso tik Lietuvos liaudies partija. Kaip ją kas bemėgtų.

Tačiau išdidus Vytauto Radžvilo vadovaujamas Nacionalinis susivienijimas (NS) skelbia naujus tikslus – po ketverių metų įveikti 5% barjerą. Ir giriasi tuo, kad 2% leis jau gauti valstybės paramą. Tai – atviras prisipažinimas, kad džiaugiamasi tapus sistemos išlaikoma dalelyte. Todėl suprantama, kodėl NS ragina „padorius žmones palikti neperspektyvius antisisteminius darinius“. Centristai turėtų nušalinti Naglį Puteikį ir atsigręžti į Romualdą Ozolą, prisijungti prie NS ir Krikščionių sąjungos. Dėkojame už atvirumą. Žinosime, kad NS tikslas – tik 5% Seime po ketverių metų, t.y. kelių, nieko pakeisti negalėsiančių asmenų prastūmimas į Seimo narius. Ačiū už tokią „perspektyvą“ Lietuvai. Ne tam naudojate savo intelektinį potencialą.

1988 m. spalio 22-23 d.d. vykęs Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio Steigiamasis suvažiavimas priėmė rezoliuciją Nr.21 „Dėl rinkimų“, t.y. dėl Sąjūdžio keliamų deputatų  dalyvavimo okupacinės valdžios – Aukščiausiosios Tarybos – rinkimuose buvo priimtas ne dėl kelių Sąjūdžio kandidatų išrinkimo deputatais, bet dėl valdžios paėmimo ir valstybės atkūrimo.

LR Vyriausioji rinkimų komisija jos vadovės Lauros Matjošaitytės asmenyje viešai paskelbė, kad vykstant Lietuvos Respublikos Seimo rinkimams galima pažeidinėti LR Seimo rinkimų įstatymą, o į Lietuvos Visuomenės Tarybos raginimą jau dabar kovoti reaguoja ne mūsų „vedlys“ NS, bet šio „vedlio“  „nurašomos“ LVT, LLP, KLS ir Centro partija.

Mūsų nuomone, LR Vyriausioji rinkimų komisija privalo atsistatydinti. Lietuvos Visuomenės Tarybos ir LR Seimo rinkimų kampanijos dalyviai LLP, KLS nariai ir CP nariai ne tik jungiasi bendrai veiklai ir kovoja su Seimo rinkimų imitacija jau dabar – Vyriausioje rinkimų komisijoje, teismuose, teisėsaugoje. Įstatymų pažeidimai – akivaizdūs ir šiurkštūs, sudarantys pagrindą jau dabar netvirtinti 2020 m. Lietuvos Respublikos Seimo rinkimų rezultatus. Nelaukti dar ketverius metus. Bet veikti reikia drauge.

Tai daroma ne tik procesiniais dokumentais, pažeidimų viešinimu, bet ir akcijomis, kurios jau prasideda.